Esküvőszervezővel az élet

Mennyi az annyi?! – avagy esküvőszervező „ingyen”, csomagajánlattal vagy fix díjért?

Látványosabb, vidámabb téma lenne…! Hamarosan jönnek ezek is. 🙂

Drága Barátnőm!

Talán, felmerül benned, hogy miért nem pl. a dekorációkról, vagy a csodás helyszínekről írok a 2. bejegyzésemben. Pedig, mennyivel könnyedebb témák. Nem igaz?

Nos, mint ahogyan azt ígértem, őszinte leszek. Az esküvőszervezők díját és munkáját övezi a legtöbb hiedelem és homály. Még mielőtt belemélyednék a témába, azt elárulom, hogy a saját tapasztalataimat/meglátásaimat osztom meg veled. Nem minősítem más esküvőszervezők munkáját, és nem foglalok állást, hogy most mi jó és mi nem. Egyszerűen csak segítséget szeretnék nyújtani, hogy könnyebben eligazodj a szervezői palettán. Ráadásként belepillanthatsz abba, hogy én milyen hozzáállással végzem a munkámat. Csapjunk is bele!

Alapvetően háromféle esküvőszervező van a piacon:

Jutalékos szervező: Ő az, akiről olyan információkat találsz, hogy nem kell fizetni neki semmit sem, mert a szolgáltatóktól kap jutalékot. Általában elmondható, hogy ők meglévő szolgáltatói körrel dolgoznak pont emiatt. Mert nem minden szolgáltató hajlandó jutalékot fizetni. Jobb esetben elég nagy a kapcsolati tőkéje ahhoz, hogy bármilyen jellegű esküvőre tudjon pl. helyszínt ajánlani. Viszont ezt előre nem tudhatod, és nem is fogja elárulni. Ha nem elég rugalmas a szervező – ami véleményem szerint elég nagy hiba -, akkor félő, hogy az általatok már előre kinézett szolgáltatóval nem hajlandó együttdolgozni. Hiszen, nem biztos, hogy kapcsolatban állnak.

Fix díjas + jutalékos szervező: Ő az, aki a szolgáltatóktól kap ugyan jutalékot, de a párral is fizettet szervezői és/vagy lebonyolítói díjat. Van, hogy erről a pár is tud, és előfordul olyan is, hogy ez burkoltan történik. Tehát a pár kifizeti a díjat, de arról fogalma sincs, hogy bizonyos szolgáltatók csurgatnak vissza a zsebébe némi pénzt. Ilyen ez a „pop szakma”.

Fix díjas szervező: Ő az, akinek a pár fizeti a munkáját. Nem függ semmilyen szolgáltatói körtől. Nyilván a munkája során bővíti a kapcsolati tőkéjét ő is, és vannak a tarsolyában megbízható szolgáltatók. Hiszen így tud hiteles és eredményes maradni. Viszont, ha a pár nem közülük választ, akkor sem dől a kardjába. Elvégre ő titeket képvisel, és az az érdeke, hogy a Nagy Napon minden olyan legyen, amilyet Ti szeretnétek. Ezek közé a szervezők közé tartozom Én is.

FONTOS: Mindegyik típusból van megbízható és megbízhatatlan esküvőszervező. Ez szerintem nem csak a szervezőknél van így, hanem mindenféle szakmánál. Ugyan is el kell, hogy áruljam: az esküvőszervezés is egy szakma. Ötvözi a szervezői készséget, a rendszerben gondolkodást, a pszichológiát, a kommunikációt, a művészetet … és néha még a kémiát is. Pl.: Hogyan és mivel vegyük ki a pörköltszaftot a menyasszony ruhájából?

No, de visszatérve az anyagiakhoz. Még egy dologra fel kell, hogy hívjam a figyelmedet. Az esküvőszervezők díja több módon is összetevődhet. Ez rendszerint a fix díjas szervezőknél fordul elő. Vannak olyanok, akiknél „csomagajánlatok” vannak. Kisebb – nagyobb csomagok közül lehet választani, attól függően, hogy mire van igénye a kedves párnak.

Aztán van olyan is, aki azt mondja, hogy a szervezői díjam bárkinek, bármikor pl. 100.000 Ft és mellé, ha a nagy napon is szeretnéd, hogy ott legyen, akkor lebonyolítási díj pl. 10.000 Ft/óra.

És akkor lássuk, hogy Én hogy csinálom?

1. Szervezői díj: Még mielőtt bárkinek, bármilyen árat mondanék, egy személyes találkozóra invitálom meg a párokat. Egyrészt a személyes találkozón kiderül, hogy „működik –e” a kémia. Mert ez nagyon fontos! Lehetek én bármilyen jó szakember, ha valamiért nem vagyok szimpatikus a párnak. Viszont ez fordítva is igaz. Ha valamiért nem tudnánk együtt működni, mert pl. nagyon bizalmatlan a menyasszony és nem fogadná el – a tapasztalatom ellenére sem – a javaslataimat, meglátásaimat, ha állandóan küzdeni kéne egymással … na, az ciki. Vért izzadna ő is, meg én is, mire a szervezés végére érnénk. Az viszont lélekromboló lenne, és én senkinek sem szeretném elrontani a Nagy Napját és az azt megelőző kb. 1 évet.

Szóval a találkozón megismerjük egymást, és fény derül a pár terveire, álmaira, elképzeléseire. Ami alapján látom, hogy mennyi munkával lehetne megszervezni az esküvőt. Ez alapján pár nap alatt (általában 2-3 nap) készítek egy részletes, egyedi, személyre szabott ajánlatot a pár részére. Amely tartalmaz minden információt. Pl.: munkafázisokat, milyen terheket veszek le a pár válláról, mi után mi következik, a munkadíjamat stb.

Ha tetszik a párnak az ajánlatom, „működik a kémia” és az esküvő időpontja is szabad még számomra, akkor jön a megrendelés és a szerződéskötés.

2. Lebonyolítási díj: Ezt a tételt külön kellett választani a szervezői díjtól. Hogy miért? Mert nem minden pár szeretné, ha ott lennék a Nagy Napon. Nekik „elég”, ha a szervezői fázist végigviszem. Ezzel semmi probléma nincs. Általában ez nem személyes okok miatt történik így. Nem tisztem eldönteni, hogy melyik pár, mit szeretne az esküvője napján. Aztán akadnak olyanok is, akik azt mondják, hogy reggeltől a hivatalos részekig legyek velük, de a buliba már nem kell. Szóval az csak fél nap a lebonyolításból. Ez tipikusan „fél megoldás”. Hiszen reggeltől végig tudom követni/ellenőrizni a dolgokat. Pl.: minden a helyére került, mindenki tudja a dolgát, megérkezett –e a torta, megjöttek –e a virágok, kész-e a dekoráció stbstb. Ha bármilyen probléma felmerül, akkor tudom orvosolni. Aztán miután a pár kimondta a boldogító Igent, elválnak útjaink a jókívánságaim kíséretében.

No, meg persze ott vannak azok a párok is, akik szeretnék, hogy ott legyek velük reggeltől … őőő.. másnap reggelig. Az előbb leírt félnapos munka kiegészül a vacsorával, jó hangulattal. Bár, én ott dolgozok, és nem szórakozni megyek. Szóval nem én leszek a táncparkett ördöge, nem velem fog versenyt inni a vőlegény és nem engem kell esetleg összeszedni valamelyik asztal alól hajnalban. Bármennyire is szép és vidám egy esküvő, nekünk szolgáltatóknak ez a munkánk. Azért vagyunk veletek, hogy minél szebbé – gördülékenyebbé tegyük a Nagy Napot számotokra.

Természetesen a fent leírt típusok között akadhatnak eltérések. Vagy lehet, hogy nem említettem mindenféle díjazási formát. Viszont az elmondható, hogy általánosságban ilyenekbe futhatsz bele, ha esküvőszervezőről van szó.

És érdekel Én miért választottam a fix díjazási formát?

Mert így független tudok maradni a többi szolgáltatótól. Így az ajánlásaimat nem csak szakmai, hanem bizalmi alapon teszem meg a párjaim felé, anélkül, hogy bármilyen üzleti érdek húzódna meg a háttérben. Én a tiszta, hiteles, őszinte együttműködésben hiszek, és ezt is képviselem a szakmában. Nincs más célom, mint, hogy a tapasztalataimat, képességeimet csatasorba állíthassam azért, hogy a párjaimnak megszervezzem a számukra legtökéletesebb Nagy Napot.

Azt hiszem, hogy ennyi információ birtokában most már jobban eligazodsz az esküvőszervezők választékában. Ha bármilyen mélyebbre szántó kérdés felmerül benned a témát illetően, akkor kérdezz nyugodtan online vagy offline. De … tudod mit? Lehet, offline jobb lenne. Egy jó kávé/tea/üdítő/víz (ergo bármi) mellett mindig jobban esik a beszélgetés.

Puszillak

„Az alkalmi barátnőd”

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!